عرضه نمونه صنعتی اتوبوس برقی تا سرانجام سال جاری

به گزارش وبلاگ ورامین، دبیر ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی، حمل ونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از عرضه نمونه صنعتی اتوبوس برقی تا سرانجام امسال اطلاع داد.

عرضه نمونه صنعتی اتوبوس برقی تا سرانجام سال جاری

دکتر منوچهر منطقی در گفت وگو با وبلاگ ورامین با اشاره به اقدام ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی، حمل ونقل پیشرفته معاونت علمی در زمینه توسعه اتوبوس و موتورهای برقی در کشور، اضافه نمود: ستاد توسعه حمل ونقل پیشرفته در راستای توسعه حمل ونقل هوشمند، پروژه های هوشمندی را طراحی نموده که با استفاده از ظرفیت توانمندی شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشور، این پروژه ها را اجرایی نموده است.

وی با بیان اینکه توسعه موتورهای برقی در حال پیگیری است، اظهار کرد: علاوه بر آن نمونه صنعتی اتوبوس های برقی تا انتهای امسال ارائه خواهد شد.

منطقی، توسعه و رشد شرکت های دانش بنیان و شبکه سازی میان نهادهای دولتی مرتبط در زمینه ایجاد محیط زیست سالم و هوای پاک و کاهش مصرف سوخت و آلاینده های هوا را از اهداف اجرای این پروژه ها نام برد و یادآور شد: بر این اساس در پروژه های تعریف شده به بومی سازی فناوری ها توجه ویژه ای شده است؛ چرا که یکی از چالش های کشور این است که با افزایش تحریم ها، دسترسی به سامانه ها و ماژول های های تک بسیار سخت می گردد.

دبیر ستاد توسعه حمل ونقل پیشرفته معاونت علمی با اشاره به اقدامات این ستاد در حوزه حمل ونقل هوشمند، با تاکید بر اینکه این بخش دارای ارکان متعددی است، خاطر نشان کرد: یکی از ابعاد شهر هوشمند، حمل ونقل هوشمند و پیشرفته است و این امر محقق نخواهد شد، مگر آنکه همه دستگاه های دولتی ذی ربط در کنار توسعه شرکت های دانش بنیان همکاری داشته باشند.

وی اجرای پروژه اتوبوس برقی شهری را در این راستا مطرح کرد و یادآور شد: این پروژه با همکاری دانشگاه تهران و با همراهی شهرداری تهران و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف شده است. در این طرح به دنبال طراحی اتوبوس تمام برقی با قوای محرکه کاملا بومی و ایرانی هستیم.

منطقی، طراحی و ساخت خودروهای برقی و موتورسیکلت هیبریدی را ضرورت های کشورها دانست و اظهار کرد: برقی سازی خودروها و استفاده از فناوری های نوین در حوزه حمل ونقل می تواند به کاهش آلایندگی محیط زیست و مصرف سوخت یاری کند؛ از این رو خودروهای برقی، فناوری آینده است و بسیاری از کشورها حتی کشورهایی که مشکل آلودگی هوا ندارند، به سمت استفاده از خودروهای برقی حرکت نموده اند و ما نیز ناگزیر هستیم که به این سمت برویم.

به گزارش وبلاگ ورامین، در ستاد توسعه حمل ونقل پیشرفته معاونت علمی در سال 1388 کوشش هایی برای فراوری اتوبوس های هیبریدی شد و به نتایجی هم رسیدند، اما به علت عدم حمایت های کافی این طرح رها شد؛ ولی طرح فعلی ساخت اتوبوس تمام برقی است و در آن سعی شده که دو عامل در نظر گرفته گردد که یکی از آنها طراحی و ساخت قوای محرکه کاملا بومی است، به گونه ای که بیش از 70 درصد از این بخش بومی سازی گردد تا نیازهای ما به خارج از کشور به حداقل برسد تا در صورت شدت یافتن تحریم ها این پروژه متوقف نگردد.

محور دوم اجرای این طرح نیز مشارکت جمعی دستگاه ها و نهادها است. در طرح اتوبوس هیبریدی یک دستگاه خاص مجری آن بود، ولی طرح اتوبوس برقی در سطح ملی تعریف شده است و بیشتر نهادها درگیر این طرح هستند، به گونه ای که در این پروژه یکی از شرکت های خودروسازی عظیم کشور مشارکت دارد و برنامه ریزی ها بر پایه فراوری انبوه اتوبوس برقی راسخ است.

تا سال 2025 استانداردهای سختگیرانه وضع می گردد و بر اساس آن خودروهای احتراقی فراوری نخواهد شد و پایه فراوری خودرو بر اساس خودروهای هیبریدی (احتراقی-الکتریکی) است و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده از سال 2030 خودروهای احتراقی دیگر فراوری نخواهد شد و این امر نشان می دهد که فناوری غالب آینده، خودروهای برقی است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "عرضه نمونه صنعتی اتوبوس برقی تا سرانجام سال جاری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عرضه نمونه صنعتی اتوبوس برقی تا سرانجام سال جاری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید